X90X90? Az meg mi?


Akinek van vagy volt ilyen autója, annak biztosan ismerős ez a kérdés, ugyanis a gyakorlatban senki nem tudja, mi ez. Még azok sem, akik általában minden autót szoktak ismerni.
Az X90 kódnevű jármű eredetileg egy koncepcióautó volt, amit 1995-ben mutatott be a Suzuki. Egy soha korábban nem létező megoldásról beszélünk, a furcsa kétajtós, targatetős karosszéria alatt egy kocka Vitara alváza, motorja és hajtáslánca található, így aztán valamiféle terep-roadstert sikerült megalkotni. Akkoriban kezdett el kialakulni a szabadidőautók kategóriája, '96 elején jelent meg a Toyota Rav4 első generációja, ami hatalmas siker lett.
(Itt van némi zavar, mert az összes netes forrás azt írja, hogy 1996 áprilisában kezdődött az X90 gyártása, ami kizárt, mert 1995 decemberében már jelent meg róla teszt.)

Sajnos azonban a Suzuki nem lett ilyen szerencsés, az X90 valóságban közel sem bizonyult kelendőnek, ennek a hátterében az igen szokatlan külseje, a fura arányai, a kétüléses mivolta és a viszonylag magas ára mind szerepet játszottak, de talán a fő problémát a teljességgel értelmezhetetlen kategória okozhatta, hiszen gyári állapotában se terepjárónak, se roadsternek nem igazán alkalmas. Így aztán az eladások eléggé rosszul alakultak, ezért 1997 elején modellfrissítésre került sor. Sok változást nem hozott a "Phillippe Costeaux Edition" néven futó változat, a hátsó spoileren felül kapott az autó küszöbfellépőket, műanyag első gallytörőt és plusz sárvédőperemeket. Sajnos az eladások azonban nem javultak érdemben, így kevesebb, mint két év után, 1997 májusában befejezték a modell gyártását. A sikertelenséget mutatja, hogy még 1999-ben is adtak el újonnan belőle.Sajnos nincsen róla adat, hogy mennyi X90 készülhetett összesen, annyit lehet tudni, hogy az USÁ-ba 7205 db került. Az autót egyébként Midnight Black Metallic, Red Lava, Ultra Blue Metallic, Silver Pearl and Arctic Ice színekben forgalmazták.

És hogy milyen autó tizenéves távlatból?
Kár írni róla. Aki egyszer beleszeret a típsuba, és tudja, hogy mit várhat el egy kocka Vitara alapú roadstertől, az szeretni fogja. Mindenki más szerint elmebeteg, aki ilyet vesz :)
Üzemeltetésileg is lehet kihívásokkal szembenézni. A mechanikus része majdnem mindenben egyezik a kocka Vitarával, ezekkel nincs is gond, de az egyedi részeit beszerezni nem egyszerű és nem olcsó. Emiatt vásárlásnál fokozottan kell ügyelni az autó külső és belső épségére, mert viszonylag egyszerűnek és kicsinek tűnő dolgok is nagyon drágának tudnak bizonyulni.
Mindezek ellenére, ha tetszik, vedd meg, nem fogod megbánni!
 

nyuszy1996